>

Proizvodi

PVC stolarija od reciklata

U Republici Hrvatskoj još uvijek postoji određena doza skeptičnosti na temu recikliranja. Potrošači uglavnom imaju pretežito negativan stav prema proizvodima dobivenim ovim procesom, misleći da odlikuju karakteristikama niže kvalitete. Uzeći u obzir da su u današnje vrijeme, u sklopu REWINDO inicijative, gotovo svi PVC profili renomiranih svjetskih proizvođača izrađeni od recikliranih materijala, odlučili smo Vam ovomjesečnim blog-postu ukazati na nužnost ovog postupka te na prednosti koje takvi proizvodi pružaju krajnjim potrošačima kao i široj društvenoj zajednici tj. očuvanju prirode.

Za početak važno je znati da proizvodnja PVC-a pa i PVC profila u razvijenim državama proizlazi iz strogih zakonskih normi i kvantitativnih ograničenja te oni spadaju u kategoriju proizvoda koji se ne smiju unedogled proizvoditi. Stoga je GEALAN još 1996. godine patentirao poseban postupak recikliranja i smatra se jednim od pionira proizvodnje ekološki prihvatljivih PVC profila. U suradnji sa većinskim dijelom njemačkih proizvođača PVC profila, GEALAN je osnivački član spomenute REWINDO inicijative kojom su si članovi zacrtali cilj povećati stopu recikliranja plastičnih komponenti prozora i vrata te promicanje odgovornog i održivog korištenja PVC-a. Zahvaljujući truda svih sudionika spomenute inicijative pozitivno se utječe na ciljeve cjelokupne VYNIL 2010 organizacije koja koordinira i provodi dobrovoljne aktivnosti radi smanjenja negativnog utjecaja PVC branše na životnu okolinu. U cijeloj ovoj prići, ključno je razumjeti pojavljivanja novog problema kako je upotreba PVC stolarije u odnosu na druge vrste stolarije znatno porasla: gomilanje otpada i skupljanje sve veće količine iskorištene PVC stolarije i ostaci profila. Taloženje otpada i spaljivanje stare PVC stolarije pokazalo se kao skup i ekološki neprihvatljiv proces, koji dovodi do trošenja energije, zagađivanja prostora i oslobađanja štetnih plinova. Upravo iz tog razloga, a prema odredbama VYNILA-a 2010, proizvođači PVC stolarije su se dobrovoljno obavezali na recikliranje.

Za krajnje kupce je važno napomenuti kako se prozori od recikliranog materijala odlikuju jednakim svojstvima kao nereciklirani. Štoviše, njihove se karakteristike poboljšavaju zahvaljujući ponovnom dodavanju aditiva i ostalih sastojaka (više o samom procesu proizvodnje možete pronaći ovdje). Sastojci se tijekom procesa ekstrudiranja miješaju po vrlo velikom brzinom i temperaturom (oko 1500°C). Njihova se veza poboljšava (posebno u slučaju akrilnog polimera), ako se proces uradi više puta. Drugim riječima, profil postaje jači svakim sljedećim postupkom recikliranja. S estetskog/vizualnog stajališta, GEALAN PVC profili iz reciklata skrivaju unutrašnje vrijednosti jer se posebnim postupkom koekstruzije reciklirani materijal oblaže nerecikliranom PVC masom i na taj način ekološke prednosti ostaju skrivene u unutrašnjosti profila. Profil izgleda dakle kao potpuno novi!

Postoje dva načina recikliranja PVC profila:

1.S jedne strane moguće je dodati samo određeni udio recikliranog materijala u standardnom procesu ekstrudiranja (oko 30% – minimalni udio reciklata, da bi se proizvod mogao zvati recikliranim, zakonski je propisan) – Na ovom načinu se temelji GEALAN-ov proces

2.S druge strane profil može biti izrađen od 100% recikliranog materijala (u tom slučaju moguće je profil reciklirati do 7 puta – tada površina materijala najčešće dobije narančastu boju zbog smanjivanja količine smola u sastavu)

 

Zahvaljujući svog angažmana, GEALAN dobitnik je njemačkog certifikata očuvanja okoliša (deutscher Umweltpreis).

 

Ukoliko ste izdržali do kraja teksta – svaka Vam čast! Nadamo se kako smo Vam i ovim člankom donijeli zanimljive informacije iz svijeta stolarije.

Scroll Up